Bulgarian Guild Insider #3: Интервю с shortie и Wran
Posted by dobber on January 21 2008 - 10:45:33
Bulgarian Guild Insider номер 3 е отново пред вас.

По този повод днес имаме три нови лица в рубриката ни. Първо, като интервюиращ се присъединява Rainy, а като интервюирани днес имаме две дами от Българското Guild Wars общество.

Като за начало shortie разказва за дните преди да се откаже от играта и прави някои интересни сравнения между Guild Wars и World Of Warcraft.

След това, Wran говори за ПвП и какво е да си жена в игра доминирана от мъже.

Взимайте пуканките, защото ви обещаваме много дълги и интересни интервюта.
Extended News
Bulgarian Guild Insider: Представи се.

shortie: Казвам се Мария Камарашка, на 16 години от София (нали няма да ме слагате в сайт за запознанства)?

BG Insider: Какво те грабна от самото начало в играта?

shortie: Еми най-най-най-най-самото начало ме грабна графиката. Не мисля, че има човек, който да го отрече ^^ Guild Wars е най-красивата игра която съм играла някога, предполагам и за повечето играчи е така. Иначе PvP-то ме грабна. PvE-то винаги ми е било изключително скучно. Някак си не изпитвам удоволствие в това, да победя NPC. И в Guild Wars беше така, и в WoW си остава така.

BG Insider: Кога и как започна твоята ПвП кариера?

shortie: Ооо, ами още си спомням първото ми GvG )) Бяхме 4-5 човека от Small Gods (първата ми гилдия, с доста от хората там се познавахме от форума на data.bg ^^ ) и искахме да опитаме едно GvG. Взехме няколко henchman-и, а през това време не си спомням кой ни опяваше, че сме пълни идиоти, и как ще ни отнесат като „куцо пиле домат”. Еми, имахме късмет и гилдията срещу която играхме също беше с henchman-и и ги бихме.
Тогава още бях с Necromancer. Почнах да играя Monk по много странен начин. Тъй като necro-то ми беше Ne/Mo, и никога не можехме да намерим healer, винаги аз бях тази, която трябваше да лекува останалите. Та накрая се примирих със своята участ и си направих PvE monk )) Малко пооткраднах името на Rainy, ама кво да се прави. Нали и без това бяхме комбина ;)

BG Insider: Какво предпочиташ като цяло - ПвЕ или ПвП И кой ти е любимия клас герой?

shortie: Определено PvP. Любимият ми клас винаги ще си остане monk. За damage dealer хич не ме бива, защото до такава степен съм свикнала да гледам кръвта на съотборниците си, че гледам по някакъв начин да ги хийлна xD Даже в WoW с бандажи съм хийлвала ))

BG Insider: Тъй като играеш почти от самото начало , през кои гилдии си минала докато се откажеш?

shortie: Първата ми гилдия беше Small Gods. Имаше наистина страхотни хора там, научих доста за играта благодарение на тях. Даже си спомням на една гилд среща Yoda си беше принтирал всички скилове в играта и ги обсъждаха с tL_, което наистина ме учуди. Следващата ми гилдия беше The Bulgarians. Наистина страхотна гилдия също, в нея, се чувствах като в едно голямо семейство, в което лошият родител беше Corley )) Все още си спомням изблиците му на ярост по Team Speak - „Вие, ако играете така, не заслужавате да побеждавате!” Научих много за играта и от там, най-вече от Rainy и U Li.

BG Insider: Ти беше в основния отбор The Bulgarians, което те прави българката с най-големи постижения в Guild Wars, защо мислиш, че постигнахте такива успехи, на какво се дължеше?

shortie: Караниците на Corley! )) Добре де, мисля, че всички бяхме достатъчно търпеливи и отдадени на играта и всички имахме желание да успеем. Когато нямаше GvG, всеки тренираше усилено. Още си спомням с Rainy как тренирахме позициониране. Също, като се кажеше „Утре 2100 в GH – GvG” всеки беше максимално точен.

BG Insider: Кое смяташ за най-голямото ти постижение в играта?

shortie: Още си държа screenshot с 4тото място. Наистина се гордея с това. Също и с постиженията ни в ESL.

BG Insider: Тъй като ти игра само до излизането на Nightfall, с какво мислиш, че се промени играта тогава. Стана по-добра, по-разнообразна или по-не балансирана?

shortie: Определено по-не балансирана. За съжаление ArenaNet претупаха expansion-ите. Наистина бързаха да ги пуснат на пазара, което мисля, че беше доста тъпо.

BG Insider: Какво мислиш изобщо за идеята за експанжъните?

shortie: Честно, Guild Wars щеше да е по-добра игра ако имаше месечни такси. Защото приходите на ArenaNet са само от expansion-и, и те бързат да ги пуснат на пазара, и съответно не ги доизпипват. Хубавото е, че представят нови континенти, и за PvE играчите има повече разнообразие. А колкото до новите скилове – доста време минава докато ги балансират, според мен.

BG Insider: Знаеш за излизането на Guild Wars 2 в идните години, смяташ ли да се завърнеш към нашата мила родна Тирия или ще продължиш да играеш различните продължения на World Of Warcraft?

shortie: Определено да. От всичките неща, които съм чела, GW2 ми звучи наистина интересно. Пък и малко или много се надявам да имам възможността да играя отново с хората, с които започнах да играя.

BG Insider: Доколкото знам си доста успешен и добър Priest в WoW, както беше добър Monk тук в GW. Можеш ли да ми кажеш какви са разликите между PvP и PvE режимите на двете игри?

shortie: Абсолютно всеки, играл и двете игри ще потвърди, че PvE-то е много по-интересно в WoW, от колкото в Guild Wars. Warcraft има изключително дълга и интересна история, и мисля, че това прави PvE-то още по-интересно. За PvP-то...еми, в WoW малко или много всичко зависи от късмет. Дали ще имаш crit, дали ще resist-неш магията на противника, за колко ще те удари тази магия и така нататък....доста неща зависят от самият теб, но за съжаление не всички. Точно това наистина много ми харесва в Guild Wars. Всичко зависи от теб и съотборниците ти, и съответно от team work.

BG Insider: Помага или пречи да си жена в две толкова мъжки игри?

shortie: Еми, зависи едно момиче какво търси, да ти кажа честно. Повечето момчета (айде, няма да казвам всички), като разберат, че едно момиче играе на компютърна игра и почват да му свалят звезди и да го глезят. Аз лично в WoW не съм се оставила да ме глезят, защото наистина исках да се науча да играя.

BG Insider: Смяташ ли, че като цяло в компютърния гейминг, жените са конкурентно способни на мъжете и в частност Guild Wars и World Of Warcraft?

shortie: Не. Мисля, че и малкия брой жени в гейминга го показва. Малко момичета имат волята да станат добри в „мърдането на пикселчета”. Повечето момичета, които познавам играят на компютърни игри за удоволствие. Ако наистина човек няма желание и мотивация да е сред най-добрите в някоя игра, не виждам как може да е конкурентно способен.

BG Insider: Благодаря shortie. Надяваме се да се видим отново във Guild Wars 2 :)
Bulgarian Guild Insider: Представи се.

Wran: Wran, 29 години, играя GW от beta тестовете, allround играч.

BG Insider: От къде чу за играта и какво те грабна в самото начало?

Wran: От статия в едно немско списание, от там получих и първия си бета ключ. GW е първата ми онлайн игра. От началало ме грабна графиката и възмоността да играя с непознати хора, това беше нещо съвсем ново за мен.

BG Insider: Какво ще каже за PvP-то? Кога започна твоята кариера в тази част от играта?

Wran: Първото ми участие беше в Yaks Bend арената и мисля че отборът ми не беше много щастлив да съм при тях :-) Сериозно започнах в Tombs с един-двама приятели, но това беше едва след 6 месеца игра, ако си спомням добре.

BG Insider: Кое предпочиташ като цял, PvE или PvP?

Wran: Еднакво, когато едното ми омръзне се връщам към другото.

BG Insider: Кои са бившите ти гилдии?

Wran: Първите две бяха PvE гилдии, мисля че бях там повече от година, като цяло беше губене на време, но ми останаха добри приятели от тях, с които сега играя HA или GvG. Първата ми GvG гилдия след това беше SmrG. След това имаше малко опити да играя с българи, но нещо не се получиха, после бях в една италианска гилдия sUk, играхме на около rank 400 ниво, доколкото си спомням и повече HA.
Най-сериозната ми гилдия беше Ghostly Zeroes в която бях 8 месеца докато не се скарах с лидера, който все още ме моли да се върна :-P
Ох, забравих ви вас с lurk :-) Хубави мачове бяха, ама само да не бяхте всичките Drama Qeens :-P

BG Insider: В коя гилдия си в момента?

Wran: Сега съм в Enigmatic Minds, играчите са половината от OTL, играем рядко GvG и предимно balanced, затова сме ранк 415. Има добри играчи, но не се взимаме насериозно и затова така :-)

BG Insider: Как оценяваш играта в момента, по-добра или обратното спрямо началото и?

Wran: Странното е, че вместо да става по-разнообразна (говоря за PvP) с всички нови скилове от новите кампании и допълнения, тя е скучна. Хората играят това което винаги са играли с малко модификации и много рядко измислят нещо ново.

BG Insider: Как оценяваш изобщо идеята за експанжъните и защо според теб се наложи ArenaNET да започнат да правят Guild Wars 2?

Wran: Aми аз не споделям общото мнение, че играта стана небалансирана след кампаниите и expansion-a, просто смятам, че хората не използваха разнообразието за да я направят интересна. Разбира се имаше скилове които
трябваше да се променят, но в крайна сметка, кой би играл игра която си е същата 3 години? Мисля, че Guild Wars 2 е просто начало на чисто за нещата които мнозинството иска. А иначе за мен най-големия проблем за GvG обществото е, че махнаха турнирите на живо с голям награден фонд, повечето се чувстват като куче на което са му взело кокала :-)

BG Insider: А за въвеждането на ATs (и приложащите награди) и различните приложения на Balthazar Faction-a? Прекалено закаснял последен опит за съживяване на PvP-то ли е според теб?

Wran: Ако беше от началото, мисля че повечето хора които се отказаха щяха още да играят.

BG Insider: Като изключим нещата които спомена, какво друго би желала да се промени в играта, какво би ти допаднало?

Wran: Хм Sidenote, Obs Mode освен многото положителни страни насърчава копирането твърде много, това, според мен, също умножава оплакванията.

BG Insider: Ще играеш ли Guild Wars 2 и какво смяташ, че трябва да представлява самата игра?

Wran: Предполагам, че ще играя, не очаквам нищо за сега, чакам, ако има бета тест и мога да участвам да ме изненадат.

BG Insider: И сега, все пак си една от най-успелите жени в българския Guild Wars, смяташ ли, че да си жена е предимство с една толкова "мъжка" игра?

Wran: Предполагам е било от значение, че съм жена, оказва се, че достатъчно хора в играта са кавалерски възпитани и не смеят да се карат на жена, а по-скоро се втурват да помагат :-) Незнам дали е предимство, ако си в отбор с наистина добри играчи те не те забелязват по време на игра, тогава има значение как играеш.
В общи линии , на мен по-лесно ми се прощават грешките отколкото на другите :-) Случвало ми се е да ми казват, че играя наистина добра и че съм много зле, женска променлива природа, какво да ни правиш.

BG Insider: Кой ти е любимия Class и защо?

Wran: Нямам любим клас, както PvE и PvP ми омръзват на смени, така и ми омръзва да играя един class. Не се научих да играя melee и interrupter-и (mesmer и ranger), останалите уж ги мога и им се радвам. Сега играя ranger в PvE, може пък и от мен да излезе нещо след време. Става въпрос за PvP разбира се, в pve мога всички :-P

BG Insider: Смяташ ли, че жените са конкурентно способни на мъжете?

Wran: Незнам честно, ако съдя по себе си, аз играя тази игра само за кеф и без да влагам много много усилие (което не означава време!). Мъжете им се иска да играят в детайл. Ако ме интересуваше, можех да играя 5 пъти по-добре, но го правя за да минава времето и за разпускане.
Ако това е женската натура, а не само моята, тогава сигурно не сме конкурентно способни. Обаче не бих правила обобщителни заключения, вероятно има и жени които знаят всички animations, skill sounds, броят за интеръпти, гледат всичко 8 играчи къде се намират и какво правят и т.н... за мен това са повече усилия от колкото си струва.

BG Insider: Хайде малко за PvE...какво мислиш за HM, има ли смисъл от него различен от трупането на титли и достатъчно предизвикателен ли е за да направи PvE-то по-интересно?

Wran: Аз си падам по титлите, че няма особенно смисел съм съгласна, но човек въпреки това ги иска. PvE скиловете от EoTN придават смисъл на repotation титлите, но направиха играта твърде лесна. За човек, който играе вече 3 години, не се оплаквам, че минавам всичко бързо или че съм много добра :-P
Ох, въпроса беше за Hard Mode, май той остана интересен само защото всички farm варианти в Normal Mode ги нърфнаха. Vanquishing титлите са доста безмислени, exploriting титлите май са единствените, които носят нещо, човек вижда местенца до които иначе не би отишъл, а в графично отношение има много перли.